Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hur väljer man rätt kattsand?

I jakten på den optimala kattsanden kan det kännas som en djungel med valmöjligheter. Klumpbildande, träpellets eller kanske kristallsand? Varje sort har sina unika fördelar och passar olika behov. I denna guide dyker vi ned i de olika typerna av kattsand för att hjälpa dig och din katt hitta det perfekta valet för er. Från luktkontroll till miljövänlighet, vi går igenom allt för att göra ditt val av kattsand enklare.

Allt du behöver veta om kattsand

Klumpbildande, träpellets eller kristallsand? En fråga många kattägare ställer sig är vilken kattsand man bör använda? Som man då redan upptäckt är att det finns en uppsjö av olika sandsorter, konsistenser och egenskaper. För att hjälpa er hitta rätt och välja en kattsand som passar både dig och katten har vi sammanställt en liten kattsandsguide.

Klumpbildande sand

Klumpbildande sand är den absolut vanligaste sanden i Sverige och är oftast tillverkad av lera. Klumpbildningsförmågan varierar så klart mellan olika sorter och varumärken men denna typ av sand brukar för många vara ett säkert val för att bli nöjd. Denna typ finns både som parfymerad och oparfymerad. Sanden brukar vara dryg och döljer dålig lukt.

Användning: Kattlådan fylls upp med den klumpbildande sanden. Vid rengöring plockas klumparna bort med en kattsandsspade, väldigt enkel rengöring.

Exempel på klumpbildande sand

  • Ever Clean – Absolut vanligaste i Sverige

  • Four Friends – En väldigt prisvärd sand med bra kvalitet och funktion

  • Extreme Classic – En klassiker som funnits länge på marknaden

Kristallsand

En relativt ny variant av dammfri sand som växer och blir vanligare och vanligare på marknaden. Sanden består av små kulor i form av kristaller som ”kapslar in” fukten. Sanden klumpar inte utan när fukten kapslats in avdunstar den och urinen stannar kvar i kulorna. Vid rengöring tas då bara kattens urin bort. Sanden är väldigt dryg så i längden blir detta en väldigt prisvärd sand.

Användning: Kattlådan fylls upp med kristaller. När lådan rengörs tar man bort kulorna som kapslat in urinet och rör sedan om i sanden., väldigt enkel rengöring. Cirka var fjärde vecka tar man bort all sand i lådan och fyller på med ny.

Exempel på kristallsand:

  • Ever Clean Multi Crystals

Träpellets

Ett miljövänligt och dammfritt alternativ som fungerar bra för de flesta katter. Träpellets är som det låter gjort av strö som löses upp i kontakt med vätska. För full effekt rekommenderas att man använder en kattlåda med silbotten, ex Pee Wee kattlådor. Absorptionsförmågan och förmågan att dölja dålig lukt är väldigt bra trots att ströet inte klumpar ihop sig. Träpellets är drygt och ett väldigt prisvärt alternativ.

Användning: Vid rengöring tar man bort det upplösta pellets som hamnar under silbottnen med en kattsandspade.

Exempel på träpellets:

  • PeeWee

Ekologiskt/Biologiskt nedbrytbart kattströ

Ett väldigt miljövänligt alternativ som blivit mer och mer populärt i de svenska hushållen. Vissa sorter är klumpbildande och går att kompostera andra går att spola ner i toaletten. Dessa sorter håller länge och är naturligt för katten som exempel är vad att göra sina behov utomhus.

Användning: Beror på sort. Vissa spolas ner i toaletten andra strör du på komposten utomhus.

Exempel på ekologisk/biologiskt kattströ:

  • World's Best Cat Litter – En majsbaserad kattsand som går att spola ner i toaletten eller komposteras. Sanden är helt dammfri.

  • Ecolife Kattsand – Räcker dubbelt så länge som vanlig kattsand som är 100% nedbrytbar.

  • Cat’s Best Öko Plus – Rent organisk träfiber som komposteras.

  • Toa-Lätt – Lukt och dammfritt strö som antingen läggs på komposten eller i de vanliga hushållssoporna.

Behöver du hjälp?