Artiklar

Artiklar

Dragträna tillsammans med hunden

Att träna tillsammans med sin hund blir vanligare och vanligare. Det är både roligt och behöver inte alls vara svårt att komma igång. De sporter man hör mer om är dragträning av olika slag. Drag är den perfekta aktiviteten för att motionera dig själv samtidigt som hunden får sin dagliga motion. Vi har tagit hjälp av vår ambassadör Linda för att lära oss om hur man kan börja träna drag, vad man bör tänka på och vilken utrustning man behöver. ”En sport som är väldigt beroendeframkallande”, säger Linda.

Vilka är de populäraste rasera för dragträning/tävling?
Tävla i drag kan alla göra och träna drag bör alla göra. En rolig och nyttig träningsform för både dig och hunden. Inom draget delar man upp hundraserna i tre grupper:
Grupp A: Stående fågelhundar och blandraser
Grupp B: Alla renrasiga hundar utom stående fågelhund, siberian husky och doberman.
Grupp C: Siberian husky och doberman.

Linda tränar själv drag av olika typer; barmark (sommartid) och på skidor under vintertid, tillsammans med sina 6 st renrasiga Siberian Huskies och 2 st Scandinavian hound (vorsteh, pointer, greyhound och husky)

Hur många hundar behöver man?
”Det räcker med en”, säger Linda. Vill man träna för att tävla finns barmarksdrag i form av linlöpning (även kallat canicross) med en hund, där du och din hund springer en bana så fort som möjligt. Man kan även cykla eller köra kickbike på barmark med sin hund. På vintern finns det tävlingsklasser på skidor. Flera av dragtyperna kan man även köra med flera hundar samtidigt, så man kan egentligen ha allt från en hund.

Vad bör man tänka på när man tränar drag?
Om man vill börja träna drag är ett bra tips att till en början ta hjälp. Börja med korta sträckor som man sedan ökar på allt eftersom. Man bör även tänka på att ha utrustning som passar, både för sig själv och sin hund. För att lära sig mer om vad man bör tänka på, läs vår artikel om Jogga med din hund.

Hur börjar man träna?
Enkelt! Börja springa eller cykla med din hund. Känns det roligt så ta kontakt med en klubb eller person nära dig för att få hjälp att komma igång. Det finns även kurser att gå. Mer om detta finns på www.draghundsport.se.

Vilken utrustning behöver man?
För att komma igång räcker en sele, draglina och dragbälte, sedan är det bara att köra, säger Linda. Allt eftersom kan man införskaffa en cykel, kickbike, skidor, släde osv. En sport som är väldigt beroendeframkallande.

Det absolut viktigaste med draget är att man ska ha roligt med sin hund. Ingen press och ingen stress. Är man intresserad, gå och kolla på en tävling nära dig, avslutar Linda.

För att lära er mer och se bilder från hur det kan se ut när Linda tränar och tävlar med sina hundar, kika gärna på hennes instagram @emzyhusky.

[[baggen-softbelt-reflex-gra]] [[baggen-expanderkoppel]] [[neewa-sled-dog-x-back]]