Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Vanliga frågor om hundfoder

Få svar på dina frågor om hundfoder i vår omfattande artikel om vanliga frågor om hundfoder. Vi utforskar ämnen som spannmålsinnehåll, allergier, färskfoder och mer för att hjälpa dig att göra kloka val för din fyrbenta vän. Ta reda på allt du behöver veta för att ge din hund den bästa kosten möjligt.

Vanliga frågor och funderingar om hundfoder

I gruppen spannmål ingår vete, korn, havre, råg samt majs, ris och hirs. Vete, korn och råg (ibland anger man även havre här och ibland inte) innehåller gluten som är en sammansättning av ett protein, det är bl a gluten som hjälper till att ge bra bakegenskaper vid brödbak.

Om fodret är spannmålsfritt har det då automatiskt ett lågt kolhydratinnehåll? Är spannmål samma sak som kolhydrater?

Spannmål innehåller energi främst i form av kolhydrater. Det finns dock många andra sorters råvaror som också innehåller kolhydrater, te x potatis, äpple mm. Det innebär att ett spannmålsfritt foder alltså inte automatiskt har lågt innehåll av kolhydrater, utan kan lika gärna ha ett högt kolhydratinnehåll.

Ibland står inte kolhydrater med på innehållsförteckningen, betyder det att fodret inte innehåller några kolhydrater?

Mängden kolhydrater anges inte alltid på förpackningen, utan man kan själv behöva räkna ut hur mycket kolhydrater fodret innehåller. Gör så här: Utgå från 100 % och dra av de andra ingredienserna och se hur mycket som blir kvar: Till exempel: på innehållsförteckningen står det 38 % råprotein, 18 % råfett, 5 % råfibrer, 10 % vatten. 100-38-18-15-10 = 29. Fodret innehåller alltså ca 29 % kolhydrater.

Gör spannmål min hund allergisk?

När det gäller allergi är det viktigt att veta att allergi är en sjukdom. Vid foderallergi reagerar kroppen onormalt på ett protein och hunden får klåda. Vid foderallergi vet man att hunden blir allergisk mot något som de träffat på i maten under en längre tid, det vill säga att det våra hundar är allergiska mot ändras med vad hundfodret innehåller: Förr när hundfoder ofta innehöll nötkött var det alltså vanligare med allergi mot nötköttsprotein, nu innehåller många foder kyckling och följaktligen har allergi mot kycklingprotein blivit mer vanligt. När det gäller spannmål så är det väldigt ovanligt att en hund är allergisk mot alla de sorters protein som ingår i spannmål (dvs protein från vete, korn, havre, råg samt majs, ris och hirs) däremot finns det hundar som är allergiska mot t ex veteprotein eller majsprotein.

Kan jag förhindra att min hund blir allergisk genom att ge en spannmålsfri kost?

Tyvärr verkar det inte fungera. Hunden kan istället bli allergisk mot t ex kycklingprotein om den är benägen att utveckla foderallergi.

Min hund kliar sig, kan det vara glutenallergi?

Det som kallas glutenallergi ger främst diarré och viktnedgång och vanligen inte klåda.

Vad är färskfoder och BARF?

Färskfoder säljs ofta fryst i korvar, det kan innehålla kött, grönsaker, frukt, spannmål mm. BARF står för Biologically Appropriate Raw Food eller Bones And Raw Food. Dieten innebär att hunden till största delen får rått kött, ben, inälvor och en mindre del grönsaker.Färskfoder är för det mesta smakligare för hunden än t ex torrfoder och kan vara ett bra alternativ till torrfoder.

Min veterinär säger att ben kan vara farligt för hundar, men min hund har alltid ätit ben och det har gått bra?

För det allra mesta går det alldeles utmärkt för hunden att äta ben, men det förekommer att hunden får kraftig förstoppning av benflisor som den ätit, eller i värsta fall, att det går hål på magen eller tarmen pga av en vass benflisa. Många veterinärer avråder därför ifrån att ge ben eller foder som innehåller ben eller benflisor.

Jag har hört att hundar inte blir sjuka av salmonella och campylobakter, så därför går det bra att ge rått kött och foder som innehåller rått kött, stämmer det?

Hundar kan bli sjuka av salmonella och campylobakter, och även om det inte verkar vara lika vanligt att hundarna blir sjuka så finns det risk att ägaren blir smittad, antingen via hanteringen av maten eller genom att hunden utsöndrar bakterier i avföringen. Många veterinärer avråder därför ifrån att ge rå kyckling, som är en vanlig källa till salmonella och campylobakter (svensk kyckling är kontrollerad och ska inte innehålla salmonella, men kan innehålla campylobakter).

Vad tycker veterinärer om BARF och färskfoder?

Olika veterinärer har olika åsikter om utfodring med BARF och färskfoder. Min åsikt är att det finns mycket mer att lära om BARF, färskfoder, torrfoder och konservmat innan man vet säkert vad som är absolut bäst för våra hundar. Det är också möjligt att det kan vara lite olika från hund till hund, och vid vissa sjukdomstillstånd kan foder som annars inte är lämpligt för hunden vara till nytta. Förmodligen vet man mycket mer om ett par år.Personligen avråder jag från att ge ben, då jag vet att det kan leda till plågsamma förstoppningar och i värsta fall hål i mage och tarm, med risk att hunden dör som följd. Jag avråder också från att ge rå kyckling, då man vet att kyckling oftare innehåller salmonella och campylobakter än andra typer av kött (svensk kyckling ska vara salmonellafri men kan fortfarande innehålla campylobakter). Om man utfodrar med enbart rått kött och grönsaker är det viktigt att man vet hur man ska variera kosten och att man är säker på att hunden får i sig allt den behöver. Jag brukar därför rekommendera att man tar hjälp av någon som har utbildning i näringslära för hundar om man vill ge egentillverkad hundmat.

Hur kan vi på VetZoo hjälpa till?

VetZoo har ett brett sortiment av hundfoder och kattfoder som vi levererar hem till din dörr inom 1-3 vardagar. Om du har specifika frågor och funderingar som handlar om din beställning kontakta vår härliga kundservice.

På VetZoo hittar du foder för alla hundar i alla åldrar och storlekar!

Behöver du hjälp?