Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Träna Nose Work med din hund

Upptäck spännande världen av Nose Work, en hundsport från USA inspirerad av specialsök. I denna artikel delar vår erfarna ambassadör, Bodil Gustavsson, insikter från sin träning och tävlan med 11-åriga Amstaff-tiken Geisha och 2-åriga Staffe-hanen Tyke. Nose Work passar alla hundar, oavsett storlek, ålder eller hälsa. Lär dig om dofterna – Eukalyptus, Lagerblad, och Lavendel – och hur du kan börja träna din hund. Utforska träningstips för olika miljöer, rasers deltagande, och öka svårighetsgraden successivt. Nose Work stärker inte bara hundens självförtroende utan ger också mental aktivering och en nöjd hund. Vi hoppas att Nose Work kan bli en rolig och givande aktivitet för dig och din fyrbenta vän!

Vad är Nose Work?

Nose Work är en hundsport där hunden använder sig utav sitt luktsinne för att hitta specifika dofter. Sporten är utvecklad i USA och är inspirerad av specialsök.

Dofterna som hunden ska leta efter i Nose Work är hydrolaterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. Doftkällan kan gömmas i stort sett vart som helst. Inomhus, utomhus, på alla slags fordon och i olika behållare. Det är bara fantasin som sätter stopp!

Vilka raser kan träna Nose Work?

Alla hundraser av alla storlekar och åldrar kan träna Nose Work.
- Jag började till exempel träna Nose Work med Geisha när hon var runt tio år och hon fullkomligt älskar det, säger Bodil. Till och med hundar med skador som förhindrar dem från att delta i mer fartfyllda sporter, såsom agility, kan träna Nose Work då det är en träning som är skonsam för hundens kropp.

Geisha till exempel har diskbråck i nacken och Tyke har artros i armbågarna, men båda två kan träna och tävla Nose Work utan problem. Även om Nose Work inte är särskilt ansträngande fysiskt så är det en utmärkt mental aktivering som resulterar i en trött och nöjd hund.

Nose Work träning är dessutom stärkande för hundens självförtroende och är därför bra för osäkra hundar. Tyke har varit lite osäker i nya miljöer men har blivit otroligt stärkt av att träna Nose Work och är nu mycket mer miljöstark.

Sporten är som sagt för alla och även skadade hundar är välkomna på både träning och tävling.

Hur börjar man träna?

I början när man tränar in de olika dofterna kan man ta en droppe hydrolat på en tops eller möbeltass och stoppa i till exempel en tesil eller en liten burk med hål i locket. Låt hunden lukta på doften, beröm och ge godis. Upprepa detta många gånger för att göra doften värdefull för hunden.

Lägg sedan doften i en kartong tillsammans med godis. Ställ kartongen på golvet tillsammans med ett par tomma kartonger och låt hunden söka. Ställ inte ut så många kartonger i början så att hunden snabbt kan hitta doften och förstår vad den ska göra. Beröm och belöna så fort hunden hittar rätt kartong. Belöna så nära doften som möjligt och gärna många gånger på rad. Varje gång hunden går tillbaka till doften ska den få belöning.

När hunden fattat att det är just hydrolaten den ska leta efter kan man plocka bort godisen ur kartongen och köra på enbart doft. Öka svårighetsgraden allt eftersom genom att ställa dit fler kartonger. Sedan utökas träningen genom att sätta doften på olika ställen; inomhus, utomhus och på fordon. Gör gärna söken relativt enkla i början så att hunden behåller söklusten.

Vad bör man tänka på?

Om du har en hund som gillar att bita eller krafsa när de hittar doften kan det vara en bra idé att träna in en markering, såsom frysmarkering, ligg- och/eller sittmarkering.

Man bör dock ha i åtanke att det finns en risk att hunden tror att den får belöning för själva markeringen och kan därför börja "felmarkera", det vill säga markera även fast den inte hittat doften.

När man tränar Nose Work utomhus med hunden blir störningsdofterna fler och saker som vind och väder påverkar också. Svårighetsgraden ökar alltså automatiskt när man tränar utomhus och man kan gärna göra lite enklare sök i början för att underlätta för hunden. När det blåser lite mer ute kan det vara en bra idé att låta hunden jobba mot vinden för att den lättare ska kunna hitta doften. När man tränar på bil är det är bra att lära hunden att inte gå upp med tassarna på bilen, då detta inte är tillåtet på tävling och resulterar då i felpoäng.

Ett tips är att sätta doften lågt om du har en hund som sätter tassarna på bilen. Andra fordon, där lacken inte går att repa, får däremot hundarna gå upp med tassarna på när den söker.

Var inte rädd för att gå tillbaka ett steg ibland genom att förenkla söken eller lägga godis tillsammans med doften. Och viktigast av allt, glöm inte bort att ha kul!

Vad behöver man för utrustning?

För att träna Nose Work behöver du faktiskt väldigt lite utrustning. Det du behöver ha är såklart hydrolat och sedan behöver du något att ha doften på såsom tops eller möbeltassar. Det finns till exempel metalldosor, med och utan magnet, samt burkar med hål i som är lämpliga att ha doften i.

- Jag gillar att ha ett lite längre koppel, ca 3-4 meter, när jag tränar Nose Work för att kunna backa ut ordentligt. Detta för att lättare kunna se när hunden jobbar och därmed enklare se när hunden har hittat doften. Jag brukar också använda en sele med handtag på ryggen, för att kunna leda hunden fram till söket, till exempel vid fordonssök, för att visa hunden vart den ska börja söka, avslutar Bodil.

För bilder, videos och inspiration för hur det kan se ut när man tränar, följ Bodil, Tyke och Geisha på instagram: @tyke_and_geisha på instagram. Lycka till med träningen!

Nose work produkter

Träna Nose Work med din hund
Behöver du hjälp?