Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Giftig Julmat & Växter för Hundar

Visste du att julen kan vara extra riskabel för din hund? Med choklad som ligger framme, giftiga växter och lockande julbordsrester finns det mycket att se upp med! I denna artikel tar vi en närmare titt på farorna som lurar för din fyrbenta vän. Lär dig vilka juldelikatesser och växter som är farliga för din hund och få praktiska tips hur du kan skapa en trygg och säker jul för din din pälskling.

Så undviker du julens faror för din hund

Under december månad förbereds julen, men samtidigt som julstöket medför lek och mys och avkoppling uppstår nya riskmoment. Dem bör man som djurägare bör vara uppmärksam på för att undvika onödiga och kostsamma veterinärbesök.

Saker som kan orsaka förgiftning

Under julen tar vi in andra växter i våra hem. Det är viktigt att vara uppmärksam på att somliga av dessa är giftiga för våra djur. Det rör sig bland annat vanliga julväxter såsom julstjärna, julros, mistel, amaryllis, lilja, hyacint, järnek, idegran, tidlösa och tulpan. Välj därför plantor och deras placering med omsorg.Julgransfotens vatten kan locka våra hundar. Tänk därför på att växtgödning till granen är skadligt för hunden.

Under julen har vi ofta godis, mat och torkad frukt stående framme i högre utsträckning än annars. Var väldigt noga med att placera detta helt utom räckhåll för din hund eftersom mycket av det vi tål att äta är giftigt för våra djur.

Choklad är ett klassiskt exempel på något som vi tål, men som faktiskt kan vara dödligt för våra hundar även i små mängder. Ju högre kakaoinnehåll ju mindre mängd krävs för att orsaka allvarlig förgiftning. Andra exempel på giftiga livsmedel är russin, vindruvor, saffran, lök i olika former, avocado, grönmögelost, salt och rå potatis.

I förbindelse med julens alla gäster och festligheter ökar även risken för att hunden äter upp xylitoltuggummin och cigarettfimpar eller snus, vilket också kan orsaka förgiftning. Bariumsaltet i fyrverkeripjäserna är också giftigt. Under normala omständigheter brukar dock inte hundar vara speciellt intresserade av att äta sådant.

Sist men inte minst, är det klokt att tänka på att hundar kan få obotliga skador på njurarna av att slicka i sig lite kylarvätska (tex. bilar). Undvik därför att hunden vistas i garage/förråd där kylarvätska kan finnas tillgängligt. Kylarvätskan smakar olyckligtvis gott i hundens värld.

Saker som kan orsaka magbesvär

Julmaten är relativt fet och salt. Våra hundars magar har svårt för att hantera denna typ av mat. Om du vill låta din hund provsmaka julmaten är det därför viktigt att du begränsar dig och verkligen tänker på vad du ger till hunden. Är din hund känslig i magen bör du faktiskt avstå från att låta hunden provsmaka julmat.

Hundens normala tarmflora rubbas lätt, vilket leder till kräkningar och diarré. Har man otur kan hundens bukspottkörtel bli överbelastad av all fet mat, vilket kan leda till en allvarlig och smärtsam inflammation, s.k. pankreatit.

Placera alltid bulldeg utom räckhåll eftersom det händer att hundar stjäl jäsande degar under julen. Det kan orsaka rejäla magsmärtor och hunden kan även bli berusad av alkoholen som bildas under jäsningsprocessen.

Saker som kan fastna i magtarmkanalen

Var uppmärksam på att alla tillagade ben som hunden kan tugga sönder och som bildar flisor kan skada magtarmkanalen. Revbenspjäll, fiskben, fågelskrov, viltbogar m.m. kan alltså orsaka allvarliga problem genom att fastna i halsen eller tarmen, eller orsaka skador på slemhinnorna. I värsta fall kan skadorna vara livshotande. Ge därför hellre hunden ett eget märgben eller ett tuggben avsett för hundar.

På julen har vi ofta nötter stående framme. Dels bör man vara uppmärksam på att somliga nötter och torkade frukter kan innehålla giftämnen från mögelsvamp (s.k. aflatoxiner) som är farliga för både djur och människor. Men framförallt bör man tänka på risken för att en nöt fastnar i en nyfiken hunds tarmkanal. Storleken på en nöt är ofta precis lagom för att den ska spjälas fast i tarmen, vilket kan vara mycket allvarligt.

Håll noga koll på var julpynt, julklappar och leksaker placeras någonstans. Hundar, framförallt valpar, vill gärna ta sig en titt på alla nya spännande saker som dyker upp under julen. En olycka inträffar snabbt och det är tråkigt att få sina nya fina saker söndertrasade… Man slutar aldrig förvånas över vilka konstiga saker som hundar kan få för sig att äta upp och har man otur orsakar den uppätna prylen en allvarlig propp i magtarmkanalen.

Saker som kan orsaka hudskador

Under julen har vi fler tända ljus och marschaller framme än annars. Tänk på var ni placerar dessa för att undvika att er hund bränner sig eller råkar orsaka en eldsvåda. Lämna aldrig levande ljus obevakade. Använd jordad el och försök förebygg att hunden, speciellt om det är en valp, kommer åt att gnaga på strömförande föremål (ex. sladdar till gran och adventsljusstakar). Det kan orsaka fula brännskador som kan vara svåra att upptäcka i exempelvis munnen.

Mycket av vårt julpynt består av skört glas. Om det välts ned av hunden bildas fina skarpa skärvor som kan orsaka skärsår och det kan vara svårt att få ut skärvorna ur såret. Tänk därför igenom var och hur ni vill pynta inför julen och undvik att djuren kommer för nära inpå känsliga föremål.

Stress och besök av främmande djur och människor

Under julen sammanstrålar nära och kära. I många fall träffar hunden andra familjemedlemmars djur eller gäster som är ovana vid hundar. Därför är det klokt att tänka sig lite extra om redan på förhand.Se till att skapa en lugn, trygg plats dit din hund kan dra sig undan. Låt hunden komma fram till främmande människor när hunden själv vill.

Främmande hundar bör få chansen att bekanta sig med varandra under kontrollerade former på neutral mark, helst utomhus under rörelse. Var tydlig och informera alla gäster om hur du vill att de ska hantera din hund. Tänk redan på förhand igenom vad som fungerar bäst för din hund. Om någon gäst är rädd för hundar eller din hund verkar rädd för någon gäst (eller något besökande djur) så kan det vara bättre att låta hunden vistas i lugn och ro i ett angränsande rum, åtminstone i starten.

Skapa gärna trygghetssignaler till hunden genom att använda Adaptil för att sprida lugnande feromoner i luften. Man kan även kombinera Adaptil med det lugnande kosttillskottet Zylkene om hunden har stresstendenser.

När bör jag kontakta veterinär?

Om din hund ätit något som du misstänker kan vara giftigt eller du är rädd för att din hund har svalt något som kan blockera tarmen ska du kontakta veterinär omedelbart. Giftiga saker bör som tumregel kräkas upp hos en veterinär redan inom 2 timmar efter förtäring så det är bråttom att reagera.

På giftinformationscentralens hemsida (www.giftinformationscentralen.se) kan du läsa generell information om förgiftningar hos husdjur. De har även en hjälplinje dit du kan ringa angående mindre akuta frågor om förgiftning.Vissa av försäkringsbolagen har en egen telefonlinje för veterinär rådgivning.

För akut rådgivning och behandling av sjukdom ska du dock alltid tala med jourhavande veterinär på en veterinärklinik.

Vilka förebyggande saker vore bra att ha hemma under julen?

Många veterinärkliniker är stängda under helgdagarna och de som har öppet tar jouravgifter. En hel del av de besvär som uppstår under julhelgerna kan förebyggas. Skulle det ändå uppstå exempelvis mindre sårskador eller magbesvär kan du faktiskt göra ganska mycket på egen hand.

Känner du dig osäker, eller ditt djur inte blir bättre trots egenvård bör du givetvis kontakta en veterinär.

Vid kräkning och diarré:

 • Veterinär skonkost för magen

 • Korrigerande bakteriekultur för magtarmfloran

 • Rektaltermometer

Vid förstoppning:

 • Veterinär skonkost för magen

 • Laktulos (apoteket)

 • Microlax (apoteket)

Om djuret äter något olämpligt:

 • Vit sparris på burk (om djuret ätit något vasst)

 • Aktivt kol suspension (apoteket)Vid stress:

 • Adaptil

 • Zylkene

Sårvård:

 • Klorhexidinlösning eller koksaltlösning

 • Bandagematerial eller förbandslåda

 • Pincett

 • Hundsko

 • Krage

Vad kan VetZoo erbjuda?

I VetZoo's sortiment hittar du veterinär skonkost för magen för hund från kvalitetsproducenterna Hill’s, Specific och Purina. Vi kan även erbjuda olika kosttillskott som normaliserar magtarmfloran vid magbesvär (ex. Canikur pro).

Vi har ett varierat utbud av stressreducerande preparat, såsom Adaptil och Zylkene. Vi har även specialframställt en akutvårdsväska som innehåller det mesta man behöver när det gäller akutvård och sårvård i hemmet. Vi har dessutom ett brett sortiment av sårvårdsprodukter, kragar och hundskor.

Vårdande hundtillbehör du alltid bör ha hemma

Behöver du hjälp?