Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Första hjälpen för hundar

Lär dig hur du skall du ska agera om din hund vän skadar sig. I denna artikel går vi igenom allt från normala vitala värden för hundar till steg-för-steg instruktioner för första hjälpen. Lär dig att förebygga vanliga faror i hundens vardag och hantera akuta situationer som sårskador, värmeslag och ormbett. Vi lär dig även säkrare metoder för att säkert transportera din hund vid allvarligare skador.

Första hjälpen för hund: Viktiga steg att ta vid olyckor

Olyckor kan inträffa när som helst och oftast när man minst anar det. Om din hund skadar sig är det viktigt att den person som befinner sig i närheten agerar sabbt och korrekt för att minimera skadan eller till och med rädda livet på djuret.

Syftet med artikel är att hjälpa dig som hundägare att agera korrekt när ditt husdjur skadat sig. Texten är skriven i samarbete med FirstVet som är Sveriges första digitala veterinärklinik.

Hundens hälsa: Normalvärden att känna till för varje hundägare

Hjärtfrekvens (puls)

 • Stora hundar 60-100 slag/minut

 • Små hundar 100-160 slag/minut

Andningsfrekvens

 • Hund 10-30 andetag/minut

Temperatur

 • Hund 38,0 °C - 39,0 °C (ändtarmen)

Förebyggande åtgärder för hundägare: Undvik vanliga faror i hundens vardag

Förebygg faror i vardagen genom att låsa in mediciner och kemikalier (t.ex. råttgift eller kylarglykol) och ha alltid kontroll över hunden utomhus. Undvik svaga isar, trafikerade vägar o.s.v. samt använd flytväst till sjöss. Lämna aldrig hunden ensam i bilen, framför allt inte varma dagar. Ha alltid telefonnummer till närmsta veterinär/klinik/jouröppna djursjukhus tillgängligt. Ha gärna kontaktuppgifter till till närmsta klinik till hands. Detta är extra viktigt när ni åker till sommarstugan eller på semester.

Hundskador: Hur man korrekt bedömer och hanterar dem

 1. Förbli lugn och överblicka situationen. Finns det ytterligare fara för dig eller andra? Säkra platsen.

 2. Bedöm skadan. Tala lugnande till hunden och låt den veta var du är innan du rör den. Har hunden ont, sätt en nossnara innan du undersöker. Undvik nossnara om hunden har svårt att andas.

 3. Ge första hjälpen och förbered transport.

Medvetande - Är hunden vid medvetande? Försök få ögonkontakt eller ruska försiktigt på hunden och bedöm om den reagerar. Är hunden vid medvetande behövs inte hjärt- lungräddning utan andra skador kan åtgärdas t.ex. rensa luftvägar och bandagera sår.

Andning - Andas hunden? Säkra fria luftvägar genom att dra tungan framåt och avlägsna blod eller främmande föremål från nos och svalg. Kontrollera att slemhinnorna i munnen har ljusrosa färg. Blåaktig ton kan bero på andningssvårigheter eller störd blodcirkulation.

Puls - Känn på sidan av bröstkorgen bakom armbågen efter tecken på hjärtslag.

Medvetslös hund utan puls och utan andning - Starta hjärt-lungräddning (se avsnittet om Hjärt- lungräddning för hund nedan).

Medvetslös hund med puls men utan andning - Starta konstgjord andning (se avsnittet om Konstgjord andning för hund nedan).

Medvetslös hund som andas och har puls - Stoppa större blödningar, bedöm om risk finns för ytterligare skada när hunden flyttas och försök förebygga detta. Transportera hunden i sidoläge till veterinär.

Konstgjord andning för hund

 1. Säkra fria luftvägar. Öppna munnen, dra fram tungan, kontrollera att det inte finns något i svalget som kan hindra andning.

 2. Stäng hundens mun och forma dina läppar om nosen. Blås försiktigt för att se att bröstkorgen reser sig. Tänk på att hundar har olika storlek på lungorna. Blås inte för hårt eller för mycket.

 3. Andas med ca 20 andetag per minut tills andning kommer igång eller tills du når veterinär.

Så gör du hjärt-lungräddning på hundar

 1. Säkra fria luftvägar. Öppna munnen, dra fram tungan, kontrollera att det inte finns något i svalget som kan hindra andning.

 2. Med hunden i sidoläge och en handflata mot de sista revbenen (närmast bakbenen) ges ett par kraftiga kompressioner av bröstkorgen för att stimulera andning och hjärta.

 3. Om du ej ser tecken på andning eller puls fortsätt enligt följande:

 • Med hundens mun stängd sätter du dina läppar om nosen och blåser försiktigt fem långsamma andetag. Se att bröstkorgen lyfter sig men inte blir onaturligt stor. Ju mindre hund desto försiktigare andetag för att inte skada lungorna.

 • Sitt bredvid hunden. Lägg handflatorna mot bröstkorgen strax bakom/ovanför armbågen.

 • Med raka armar trycker du ner bröstkorgen 30 gånger i snabb följd (ca två tryck per sekund). Du ska inte krossa revbenen men kompressionerna ska vara tydliga och mellan varje tryck måste bröstkorgen få möjlighet att expandera helt.

 • Pausa hjärtmassagen och ge ytterligare två andetag.

 • Fortsätt hjärtmassagen. Är du ensam upprepa 30 tryck – två andetag tills puls och andning återkommer eller du inte orkar längre. Är ni två gör den ena 15 tryck följt av att den andra ger ett andetag o.s.v.

Transport av skadad hund

Om hunden kan, är det oftast bäst att låta den gå själv om inte ansträngning kan förvärra skadan t.ex. vid ormbett. Om du bär hunden, tänk på att lyfta utan att trycka ihop bröstkorgen och utan att trycka på luftstrupen. Det är också viktigt att försöka hålla hundens ryggrad rak, framför allt om man misstänker ryggskada. Om hunden har ont, gör en nossnara med t.ex. gasbinda för att förhindra att du blir biten.

Hundar bärs bäst vilande på båda armarna. En hand under frambenen och en under bakbenen. Har man tillgång till transportbur är det att föredra. Stora hundar som inte kan hanteras av en person kan förflyttas på en bår. Gör en provisorisk bår av en bred planka/dörr eller bär hunden i en filt/lakan.

Munkorg och nossnara

Det är inte elakt att förse hunden med munkorg och nossnara. Har hunden ont kan den bita omkring sig i panik hur snällt den än är i vanliga fall. Munkorg är fel endast om hunden har påtagligt svårt att andas. Har du ingen munkorg gör du lätt en nossnara enligt följande instruktioner.

Snaran görs genom att göra en stor lös ögla på t.ex. en lång bit gasbinda alternativt ett snöre, rep, tygremsa eller ett koppel. Gör en ögla genom att göra en vanlig knut med två slag. För öglan över nosen (knuten ska hamna på ovansidan av nosen) och dra åt försiktigt så att munnen inte kan öppnas. Ändarna korsas under nosen och knyts sedan bakom öronen.

Tassbandage

Lägg remsor av bomull mellan tårna och under sporren. Rulla ut en bomullslinda från tassens baksida, över tårna och upp på framsidan. Skilj gärna bomull från sårskada genom att lägga en kompress emellan.

Vira bomullslindan i överlappande varv runt tassen. Fäst med tejp. Upprepa med gasbinda för att förstärka. Gasbindan kan dras åt ganska hårt så att bandaget sitter stadigt utan att hindra blodtillförseln till tassen.

Skydda gärna bandaget med ett yttre lager elastisk linda eller förstärk med några remsor tejp för att förhindra att bandaget glider.

OBS! Ett bandage måste bytas dagligen, oftare om det blir blött. Skydda mot väta t.ex. med en plastpåse eller en tass-sko vid rastning.

Sårskador

Ytliga småsår liknande skrubbsår behöver vanligen inte mer åtgärd än regelbunden rengöring med t.ex. klorhexidinlösning. Djupare skador som går genom hela huden bör undersökas av veterinär eftersom även ett litet hål kan dölja en stor skada. Små bitsår drar snabbt ihop sig men bakterier som blir kvar under huden kan orsaka bölder. Tvätta sår med vatten eller fysiologisk koksaltlösning, bandagera och kontakta veterinär.

Åtgärder vid akuta situationer

Följande text är menad som råd i akuta situationer tills veterinär kan kontaktas. Kontakta alltid veterinär så fort som möjligt!

Behöver du hjälp?