Artiklar

Artiklar

Övervikt och bantning hos hund

Allt fler hundar blir överviktiga eller till och med feta. Ofta kommer viktökningen smygande och som djurägare missar man lätt att upptäcka problemet i tid. Denna artikel är till för att hjälpa dig att förstå varför det är viktigt att hunden håller sig i lagom hull och visa hur du lyckas nå målet på ett bra sätt!

Om du ser en markerad midja och nacke och tydligt kan känna din hunds revben och höftben är din hund sannolikt normalviktig. Men om din hund väger 15 % mer än idealvikten anses din hund vara överviktig och väger den mer än 25 % för mycket pratar man snarare om att hunden lider av fetma. Idag anses minst en femtedel av våra svenska hundar vara överviktiga.

Somliga hundraser blir oftare överviktiga än andra och därför gäller det att vara extra uppmärksam. Börja tänk på vikten redan i valpåldern. Övervikt i ung ålder innebär att kroppen bildar fler fettceller, vilket ökar risken för fetma. När man sedan kastrerat hunden eller den börjat åldras bör man också hålla extra noga koll på vikten, eftersom ämnesomsättningen och aktivitetsnivån förändras.

 

Hur får man hunden att hålla vikten?

  • Ge ett kvalitetsfoder anpassat efter hundens storlek, ålder och aktivitetsnivå
  • Ge ett lightfoder om hunden exempelvis är matglad eller kastrerad
  • Mät upp dagsbehovet foder enligt guiden på fodersäcken
  • Undvik matrester och hundgodis
  • Byt foder så sällan som möjligt
  • Väg din hund regelbundet
  • Motionera din hund på ett sätt som både du och hunden gillar

 

Hur bantar man hunden på ett hälsosamt sätt?

För att banta måste man minska energiintaget och öka aktivitetsnivån. Men det ska göras i en lagom takt för att fungera på ett bra sätt och inte exempelvis tära på muskelmassan i kroppen. Väg din hund innan du påbörjar bantningen och bestäm en målvikt. Målvikten bör inte vara lägre än 85 % av startvikten. Inom 3 månader ska målvikten uppnås. Väg hunden varje vecka under bantningsperioden och sträva efter att hunden har gått ned 1-2% av startvikten per vecka.

 

Exempel: En överviktig 10kg hund har en målvikt på 8,5kg som ska uppnås inom 3 månader. Varje vecka går hunden ned mellan 0,1-0,2kg. Hunden når målvikten efter 2-3 månader.

Öka din egen motivation genom att fotografera din hund innan den börjar banta och när den nått sin målvikt. Skillnaden blir uppenbar!

För att lyckas med bantningen bör du ge hunden ett veterinärt bantningsfoder, som är specialgjort för att tillgodose hundens näringsbehov och samtidigt ge mättnad trots att energiinnehållet i fodret är lågt. Dessutom optimerar bantningsfodret kroppens egen fettförbränning.

Exempel: Ge 2-3 måltider bantningsfoder om dagen som du dessförinnan har vägt upp. På så vis har du full kontroll över att din hund inte äter för mycket bantningsfoder. Ge ingenting annat! Använd även bantningsfodret som belöning. Du kan t.o.m. baka bantningsmjukmaten i ugnen för att göra nyttiga ”godbitar”.

När din hund uppnått målvikten byter du gradvist från bantningsfodret till ett veterinärt viktbevarande foder, eller möjligen till ett lightfoder. Fortsätt håll koll på vikten, motionen och följ de generella råden ovan även framöver.

 

Vad är bra motion för en överviktig hund?

Ett enkelt tips är att låta din hund jobba för födan. Sprid ut foderkulorna på gräsmattan eller använd speciella leksaker för ändamålet. Övrig motion måste baseras på hur bra grundkondition din hund har och om den är frisk i övrigt. Är din hund sjuk är det klokt att prata med din veterinär.

 

Power walking och simträning/waterwalking är generellt bra och skonsam motion. Öka mängden och intensiteten av motionen gradvist, annars finns det en risk att du överbelastar din hunds kropp. Många kortare men intensiva träningspass är ofta effektivare än en mysig långpromenad i skogen. Ju allsidigare din hund motioneras och ju roligare ni har tillsammans, desto bättre resultat uppnår ni och ju gladare och aktivare blir din hund!

Tips! Om hunden bajsar mycket eller är hungrig trots att den får rätt mat kan du prova olika märken av Royal Canin, Hill's, Specific och Purina ProPlan. Här hittar du foder för överviktiga hundar. Vi kan även erbjuda light- och kastrationsfoder. Vi har ett brett sortiment av aktiveringsleksaker, samt motionsleksaker. Vi erbjuder även veterinära kosttillskott för hundar med speciella behov för ex. leder, magtarmkanal, hjärta och lever.

[[prescription-diet-canine-rd]] [[veterinary-diets-canine-om]] [[specific-weight-reduction-crd-1]] [[prescription-diet-canine-metabolic]]