Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Magproblem hund.

Gäller bichon havanais hane f dec 2007. Opererad för perinealbråck och samtidigt kastrerad 10 dec 2015. Vägde op dagen 6,2 kg och i juli-16 7,4 kg. (Tidigare alltid vägt runt 5,7 - 5,9 kg.)
På rek av vet började vi med Royal Canin Satiety 160713 och han väger idag 7,1 kg. Har bara gått ner 3 hg på 2,5 mån. Är inte det lite?
Nu till problemet. Han är hård i magen och får ta i ordentligt när han ska bajsa. Sitter flera ggr innan han är helt klar. Avföringen är torr och "brödig" (som skorpmjöl uppblött i för lite vatten). Vi ger honom inget annat än ovannämnda mat förutom 2 msk rapsolja per dag för magens skull. Tycker inte att det gör skillnad.
Har idag samtalat med rec på VetZoo som rek något av följande Pro-Soluble, FortiFlora el Djurapotekets Mage Tarm som kompl till fodret.
För mig som lekman är det omöjligt att välja något av dessa.
Tacksam för råd av en veterinär hur jag lämpligast ska göra för att han ska må så bra som möjligt. Vi är mycket bekymrade för att bråck ska uppstå igen p g a att han är så hård i magen.
Ska vi byta till något annat dietfoder eller kompl med något av ovannämnda förslag?
Han är kräsen på mat, men har fungerat bra på Satiety. Är en pigg och glad kille i övrigt.
Måste köpa foder igen till honom ganska omgående.
Tacksam för besked snarast.
M v h Gunilla och hunden Otto

Elin svarar

Hej Gunilla! Jag håller med, det låter inte riktigt bra att han är så hård i magen. Jag reagerar också på att ni ger så mycket som 2 matskedar rapsolja om dagen till er hund. Det är en förhållandevis stor mängd till en så liten hund, och kan nog vara en del av förklaringen till att er hund inte går ned i vikt. Jag har också fått lära mig att man generellt inte vill ge matolja för att få mjukare avföring (eftersom det tas upp till stor del och kan ändra balansen mellan fettsyror i kroppen) utan att om man vill ge olja så kan man ge paraffinolja. Personligen föredrar jag dock att ge medlet laktulos för att hjälpa till att få mjuk avföring (det finns att köpa receptfritt på apoteket), man behöver ofta prova sig fram i dos, och jag tycker också att ni ska kontrollera med er behandlande veterinär att det är ok att ge laktulos och be henne/honom att hjälpa er med dos att börja med (om hunden har problem med att den lätt blir uttorkad ska man te x vara försiktig). Det verkar ju inte heller som att er hund fungerar helt optimalt på Satiety, så ett alternativ kan vara att prova att byta foder. Satiety har ett ordentligt högt fiberinnehåll, och även om många hundar fungerar bra på det så finns det faktiskt hundar som tenderar att nästan bli lite förstoppade/uppblåsta av högt fiberinnehåll. Alternativ att prova kan vara t ex Hills r/d: Prescription Diet Canine R/D Mini eller specifics CRD: Weight Reduction CRD-1 Båda de här fodrena har ff ett ganska högt fiberinnehåll men inte lika högt som satiety Olika hundar fungerar olika bra på olika foder så ofta behöver man prova sig fram litegrann. Det finns också olika typer av fiber, och ibland verkar det fungera bättre för hunden att ha ett foder med relativt lågt fiberinnehåll för att sedan istället tillsätta t ex psylliumhusk (som det är svenska djurapotekets mage och tarm) till avföringen har önskad konsistens. För att minska risken för hård och torr avföring så skulle jag nog också rekommendera att ge fodret uppblött eller att ge blötmat, då får er hund i sig mer vätska och det kan också hjälpa till så att avföringen inte blir så hård. Kom ihåg att byta över gradvis till nya fodret, dvs låt det ta minst 7 dagar från det att ni börjar ge nya maten tills dess att ni endast ger nya maten! Jag hoppas att detta kan vara till hjälp, och som sagt tycker jag att det också kan vara klokt att boka uppföljning med er behandlande veterinär och diskutera hur man ska gå vidare (hon/han känner till hela er hunds historia och har då bäst chans att ge bra råd). Med vänlig hälsning

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Hund/Övervikt Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management Royal Canin Hund

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever