Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Foder

hur länge kan Smulan äta detta foder i 4 månader. Hon har inte samma energi tycker jag. Har gått ner från 33 till 28 kg sedan den 11 mars. Är en Golden/Tollare på 9 år, har varit en mycket aktiv hund. Skall jag byta foder?

Anna svarar

Hej! Det har gått knappt 8,5 vecka sen 11 mars. Det innebär att din hund har bantat (33kg-28kg)/8,5 vecka = 590g i snitt per vecka. Det motsvarar (0,59kg/33kg=) 1,8% av hennes kroppsvikt i veckan. Det är väldigt bra jobbat av er! Man brukar säga att en lagom bantningstakt är 1-2% av kroppsvikten i veckan. Bantar man snabbare än 2% i veckan börjar kroppen tära på muskelmasan etc. Jag tror alltså att förklaringen till att hon är mindre energisk helt enkelt är att hon genomgått en ganska tuff bantning. Hennes kropp har (som ni eftersträvat) fått i sig lite för lite energi under 2 månaders tid, varför den tagit av fettreserverna istället. Det är klart att det märks på orken. Genom att banta lite mindre tufft (dvs ca 350g i veckan istället för 590g i veckan = 1% av kroppsvikten) hade ni sannolikt kunnat motverka energilösheten något. Ni har legat nära snittgränsen för vad som är en lagom bantningstakt. Kanske har ni t.o.m. bantat lite snabbare än önskvärt några av veckorna under denna period (dvs. hon kan ha tärt en aning på sina muskler med)? Kroppen är bra på att återhämta sig, så skulle det vara fallet tror jag inte du behöver vara bekymrad. Men... om hon ska fortsätta sin bantning hade jag valt att sätta ribban lägre, kanske vid ca 300g/vecka framöver. För att hamna där får man öka portionernas storlek (=ge mer energi genom maten). Jag hade ökat matmängden med ca 20% jämfört med vad du ger i dagsläget. Se hur bantningstakten blir av det och korrigera sedan vidare efter behov. Som du förstår är det viktigt att väga sin hund regelbundet under bantning för att hitta rätt tempo. Alla hundar är lite olika, så vad som står på påsen är bara guidelines. Dock är det dags att ni tar en paus från vidare bantning nu. När kroppen gått ned ca 15% av ursprungsvikten behöver den nämligen få vila upp sig. 15% = 5kg, dvs där ni nu befinner er. Så stanna kvar på denna vikt. Personligen hade jag nog hållit henne på 28kg över sommaren. Sen kan ni ev. fortsätta banta under hösten om det fortfarande behövs mer bantning. Diskutera en lämplig målvikt med er egen veterinär. Det kan vara bra att byta till ett annat foder under denna "paus". Man ger ett "viktbevarande" foder snarare än ett bantningsfoder. Två exempel som brukar vara lämpliga är Specific crd-2 och Hills w/d. Har du mer Satiety-foder kvar kan du självklart fortsätta ge satiety tills påsen är slut. Ge dock större portioner så hon inte bantar något mer, eller ge exempelvis Hills w/d mjukmat vid sidan av eller börja mixa det nya och det gamla fodret med varandra. Lycka till!

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Hund/Övervikt Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management Royal Canin Hund

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever