Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Mn 11 åriga katt som nyligen börjat med specific allergy plus

Hej!

Mn 11 åriga katt som nyligen börjat med specific allergy manegment plus, han väger 6.1 kg, stämmer doseringen på 80 gram om dagen?

Just nu får han hälften av sin gamla mat sterilized + 7 och hälften av den nya.

Han fick den 21 oktober en kortisonspruta i nacken av veterinären, för att han skulle se om det är matallergi och han slickade sig inom ett dygn mindre, därför äter han den nya maten.

Emil sover mer, eller vilar i alla fall och vill inte gå ut lika mycket efter kortisonsprutan, men så har ju vintern börjat på allvar med.

Vad bör jag tänka på, eller titta efter, eventuella bieffekter, eller liknande?

Med vänlig hälsning

Magnus

Elin svarar

Hej! Om din katt är normalviktig så är det troligen lagom att ge ca 80 gram om dagen (om du endast ger allergy plus), om din katt är överviktig så behöver du ge lite mindre. Det finns olika typer av kortisonsprutor, dels sådana som sitter i kort tid och dels sådana som sitter i lång tid. Om din katt endast fick en injektion med korttidsverkande kortison så behöver du sannolikt inte vara orolig för att det ska visa sig några biverkningar nu. Om det däremot var den långtidsverkande kortisonet (heter ofta depo-medrol) så är det klokt att vara uppmärksam på biverkningar: vanliga biverkningar är ökad hunger och törst, samt viktuppgång, dvs var noga med att ha koll på din katts vikt och anpassa fodermängden så att han inte blir överviktig Det finns också en ökad risk för diabetes, det visar sig som ökad törst och urinering, risk för diabetes ökar om katten är överviktig, så det är alltså viktigt att se till att katten håller sig slank Det finns också en liten ökad risk för hjärtproblem, dvs om din katt flåsar mer än vanligt, inte orkar leka eller hoppa som vanligt, eller svimmar, eller vinglar, eller får nedsatt aptit, eller börjar andas fortare än vanligt (normalt andas katten inte mer än ca 30 andetag per minut när den sover och inte drömmer, ett andetag är in OCH ut) så är det klokt att söka veterinär för kontroll Jag hoppas att din katt kommer att fungera bra på nya maten och inte får några biverkningar. Och som du har förstått, var jättenoga med din katts vikt! Med vänlig hälsning

Taggar

Specific/Hundfoder Specific/Kattfoder Katt/Allergi Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Specific™ Allergy Management Plus FΩD-HY Specific Katt

Fler frågor och svar om Specific™ Allergy Management Plus FΩD-HY

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever