Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Är blöt- eller torrfoder bäst för katter?

Hej!
Vår katt får idag bara torrofoder, men en kompis som varit i kontakt med flera veterinärer om detta sa att det var viktigt att ge katten blötmat för att den ska få i sig tillräckligt med vatten.
Vår katt dricker ganska bra tror jag, och kissar många gånger per dag.
Hon är 9 månader, kastrerad, innekatt, bondkatt och väger ca 3 kg.

Bör jag byta ut en del eller all mat till blötfoder?

Är det någpt specifikt foder som kan rekomenderas eller som bör undvikas?

Mvh,

Maria

Anna svarar

Hej! Det finns två fördelar med mjukmat framför torrfoder. Den ena är att katter som dricker sämre ändå får i sig mer vätska genom mjukmaten, den andra är att mjukmaten innehåller mindre kolhydrater som katters kropp inte är så bra på att hantera. Det kan ha betydelse främst vid sjukdomar i njurarna och vid diabetes. Att ge katter torrfoder är främst av praktiska och ekonomiska skäl för oss människor. Det viktigaste när det gäller kattmat är att ge ett foder av hög kvalitet som är anpassat efter kattens ålder, vikt och eventuella sjukdomsmässiga behov. Att hålla katten aktiv och slank är generellt viktigt för att förebygga sjukdom. I din katts fall skulle jag välja ett kvalitetsfoder gjort för unga kastrerade katter. Från ca 12 månaders ålder kan du byta till vuxenfoder. Även då hade jag valt ett för kastrerade katter. Det finns många bra märken att välja bland. Några exempel är Science Plan, Specific, Purina, Royal Canin, James Wellbeloved. Jag hade personligen undvikt att köpa kattmat i dagligvaruhandeln. Det kan även vara bra att tänka på att inte ge katten för stor mängd fisk och att allt du eventuellt ger vid sidan av kattfodret är att se som "extra", dvs gör att du måste minska mängden kattmat. Ge gärna maten som portioner istället för fri tillgång till mat. Hoppas mitt svar var till hjälp!

Taggar

Specific/Hundfoder Specific/Kattfoder Hund/Hundfoder Hund/Friskfoder Specific™ Adult Large & Giant Breed CXD-XL Specific Hund

Fler frågor och svar om Specific™ Adult Large & Giant Breed CXD-XL

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever