Vi använder cookies för att spara din kundvagn, val och inställningar på sajten. Genom att fortsätta godkänner du detta.  Mer information
Jag accepterar cookies

Foder

Jag får inget riktigt svar när jag läser och pratar med kaninägare om det här med blindtarmsbajs (nattavföring) som inte äts upp.. Vi pratar alltså INTE diaree utan små små små mjuka pluttar som sitter ihop.. Behöver råd om detta då jag ska köpa foder och hö av er. Vi blir inte av med dessa kvarlämnade blindtarmsbajsarna... De pluttar 99% fina runda torra pluttar (kanske något mörka i färgen..?) men varje dag är det 2-8 st intrampade blindtarmsbajs i buren/rastgården. Våra två DVV är 9 och 10 månader gamla (kastrerad hane + matglad hona...) Uppfödaren som är mycket seriös och kompetent på det mesta verkar det som (Liljedals) tycker att kaninerna ska få dela på 3/4 dl pellets på morgonen och 3/4 dl pellets på kvällen. (Vilket då innebär att de äter just ca 3/4 dl pellets/kanin varje dag.) De åt först Kanin&Marsvin när vi fick dem från uppfödaren. Sen testade vi att köpa hem JR Farm Grainless Complete vilket de ratade helt. Matvägrade. Köpte då Cuni Complete Versele Laga och det älskar dem men har nu gått över till Oxbow då jag läst att det är det "bästa" fodret till kaninerna? Så just nu äter de alltså 3/4 dl Oxbow pellets, fri tillgång på hö och halm och kvistar. Någon liten bit grönsak någon gång i veckan. Vi har testat att dra ner lite på pelletsen men de äter inte mer hö för det tyvärr och blir lite mer tjuriga i temperament när vi minskar pelletsmängden. De är inte så speciellt hö-tokiga och båda äter ca ett luftigt packat 2-liters mått sammanlagt per dygn tillsammans. På vissa sidor läser jag att om de pluttar 99% vanliga pluttar så spelar det ingen roll om det är lite intrampat blindtarmsbajs i buren kvar? Och på andra sidor verkar de tycka att man ska köra vatten-hö-diet? Ska jag köra vidare med Oxbow och vilken mängd? Behöver jag bry mig om de ouppätna blindtarmsbajsarna? Är det värt att testa något annat hö (vi har testat 3 sorter) och se om de kan äta mer hö?

Elin svarar

Hej! Normalt sett ska kaniner ta sina blindtarmspluttar direkt från analöppningen och de flesta pluttar ska komma på natten. Man ska mao nästan aldrig se några blindtarmspluttar i buren. Tyvärr fungerar det inte alltid perfekt med våra sällskapskaniner. Orsakerna kan flera flera, t.ex. felaktig utfodring, övervikt, smärta, rörelsehinder eller ren och skär "omognad" från kaninernas sida. Eftersom dina kaniner fortfarande är så unga, kanske det blir bättre när de blir äldre. Som du beskriver finns det överblivna pluttar från båda kaninerna och jag hoppas att inte båda dina kaniner lider av ryggsmärtor eller något annat som gör det svårt för dem att plocka pluttarna direkt från analöppningen. De borde heller inte vara överviktiga när de är så unga och om du utfodrar med nästan bara hö och Oxbow pellets. Är du osäker på om det kan finnas sjukdomsorsak bakom problemet, är det självfallet inte fel med en koll hos en kaninkunnig veterinär. Nåväl, jag tycker i vilket fall att du ska dra ner på pelletsmängden. Det räcker med någon tesked eller matsked pellets per kanin och dag. Det är också bra att lära kaninerna att "jobba" för maten, t.ex. genom att lägga ut pelletskulor här och var i hemmet. Kaninerna får då leta fram sin mat samt får motion och mental stimulans på köpet..Tänk på att inte minska ner på pelletsmängden för snabbt. Man måste lura kaninerna och bara ge någon pelletsbit mindre per dag och kanske inte ens varje dag. För att göra höet mer attraktivt kan man ånga det i ett durkslag över en gryta med kokande vatten. 7-8 minuter brukar räcka för att höet ska suga åt sig lite fukt, svälla och för att smakämnena ska komma fram bättre. Ett annat trick är att finriva morötter och bland lite i höet. Höet får då lite morotssmak som ju brukar vara en favorit. Självfallet ska det bara vara lite, lite väldigt fint rivna morötter. Jag tycker det är värt att lägga ner lite möda på att se om du kan få ordning på problemet med de oätna blindtarmsputtarna. Inte bara för att kaninerna faktiskt behöver dem utan även för att det kan bli ett problem om avföringen fastnar i pälsen på fötterna eller runt bakdelen. På sommaren lägger flugor gärna ägg i kladdet och det an ställa till det rejält. Lycka till!

Elin

Elin Lindell

Taggar

Hö oat 425gr Oxbow Kanin/Hö Kanin/Kaninfoder Kanin Gnagare/Hö Gnagare/Foder Gnagare