Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Varför majs i dietfoder?

Hej! Har en 7årig amstaffblandning, kastrerad som har lätt att lägga på sig. Anv färskfoder VOM samt standart mild nu som foder. Har testat det mesta och alternerar då han ibl vägrar äta. Men varför blandar ni majs i maten som innehåller mycket socker?? Jag vill att han behåller muskler som han har och fodret han ska ha ska göra honom mätt! Vad rek ni? Han rör sig på prom i skog, vi cyklar flera mil i veckan och han klövjar med vikter. Han väger idag 33 kg.

Anna svarar

Hej! Vill poängtera att "vi" inte blandar något som helst. Fodren som säljs via butiken kommer från producenten och vi har inte inflytande på fodrets innehåll som så. Hundfoder är generellt sammansatt för att möta djurartens individuella näringsbehov. Hundar är inte obligata carnivorer och deras kropp är designad för att kunna hantera kolhydrater som en av flera näringskällor i en välavvägd diet. Vill exempelvis påminna om att hjärnan är helt beroende av "socker" (=glukos) som näringskälla. Om hunden är kräsen kan det tyvärr vara knepigt att hitta ett foder som hunden fungerar bra på. Kräsenhet kan bero på många saker. Exempelvis magtarmsjukdom, stress inkl löptikar mm eller bristande hunger. Man behöver sällan vara orolig om en hund med tendens till övervikt är lite kräsen om den i övrigt verkar frisk och har fin päls, bra ork och bra med muskler.. Hundar med tendens till övervikt äter (som helhet) fler kalorier än vad kroppen förbrukar. Om hunden är kräsen och inte verkar vrålhungrig kan ett första steg därför vara att minska mängden foder av det foder som man redan tycker fungerar. Ofta kan det reglera vikten tillräckligt på en generellt sett aktiv hund. Det är inte alltid så att hunden ska äta exakt den mängd som står på fodersäcken. Somliga hundar vill inte äta regelbundna måltider och om hunden har tendens till övervikt kan förklaringen ibland vara så enkel som att hunden inte är tillräckligt hungrig när det är dags för måltid. Verkar hunden inte må helt bra i förbindelse med kräsenheten är det klokt att kontakta veterinär för en undersökning. Ökad mättnad uppnås ofta genom fiberrikare foder. Det finns speciella veterinära bantningsfoder som man ger till hundar som har svårt att bli mätta eller har svårt att gå ned i vikt. Det brukar dock inte vara samma hundar som är kräsna som har detta problem. Att välja mjukmat brukar ge bättre mättnadskänsla än i övrigt motsvarande torrfoder så mjukmat eller uppblött mat kan också vara värt att prova. Musklerna behålls om hunden äter det antal kalorier som kroppen behöver, om fodret innehåller kvalitativa proteinkällor och om hunden rör sig ordentligt. Har hunden ett mycket högt förbruk (dvs är mycket aktiv) kan man ge ett energitätare foder med högre fett och proteininnehåll. Man får dock vara uppmärksam så magen inte slår bakut av det. Energitäta foder är dock inte designade för att ge en större mättnadskänsla. Hundar med tendens till övervikt kan gå upp ytterligare i vikt av ett sådant foder. Ett par foder du kanske skulle kunna testa på din hund är Royal Canin Satiety och Hlls Metabolic. Lycka till!

Taggar

Eukanuba/Hundfoder Eukanuba/Kattfoder Hund/Hundfoder Hund/Friskfoder Eukanuba Daily Care Overweight, Sterilized Eukanuba Hund

Fler frågor och svar om Eukanuba Daily Care Overweight, Sterilized

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever