Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Lär dig träna agility tillsammans med din hund!

- ”Det roliga är att nästan alla raser kan köra agility” berättar vår ambassadör Felicia, som tävlar och tränar aktivt med din två hundar; Bella och Jenka. Sporten kan utövas både inomhus i en större sal eller utomhus på gräsmattan. Vi har tagit hjälp av Felicia för att lära oss om hur man kan komma igång med sporten och vad man främst bör tänka på.

Vilka raser kan man använda?

Agility är en sport man kan träna med nästan alla raser. På tävlingar ser man alltid stor variation av raser. Dom vanligaste raserna man brukar se är bland annat Border Collie, Kelpie, Sheltie (Shetland Sheepdog) och Pudel.

- ”Men jag har till exempel sett stora och jätteduktiga Rhodesian Ridgebacks jogga genom banorna med en överlycklig matte som peppar till tusen!”, säger Felicia.

Vad bör man tänkta på när man tränar/tävlar agility?

  • 1. Ha kul, lek och belöna hela tiden!
  • 2. Jämför dig inte med andra, tänk att ni ska bli ert bästa jag! Sätt upp rimliga mål för dig och din hund, alla hundar har olika förutsättningar.

Hur kommer man igång med agility?

Vill man verkligen lära sig agility och satsa, då är Felicias tips att rådfråga/ träna med en kompis som kan agility, eller gå kurs för någon kunnig. Man kan självklart även prova och leka sig fram med olika hinder och lära sig av sina misstag.

- ”Med min hund Jenka har jag gått kurs enda från start, rådfrågade och rådfrågar fortfarande alltid när vi ska träna något nytt så att vi från början lär oss träna in momentet på rätt sätt”, säger Felicia. ”Men sen finns ju Youtube, där man också kan lära sig jättemycket!”, fortsätter Felicia.

Hur belönar man hunden?

- ”Dom flesta brukar belöna med en kampleksak, boll eller godis, men det kan vara väldigt olika”. Alla hundar är individuella och vill belönas på olika sätt, det gäller att prova sig fram och hitta det som motiverar sin egen hund mest. En del hundar gör att för en liten godisbit, medan andra hundar gör allt för första bästa leksak. En del hundar tröttnar snabbt på en belöning, då får man vara duktig på att variera så att hunden alltid känner sig motiverad.

Hur värmer man upp och varvar ner inför och efter ett agilitypass?

- ”Jag brukar alltid planera att komma 30-20 min innan vår träning, så promenerar vi i en ganska rask takt. Sen får hundarna köra lite slalom mellan benen precis innan vi kör. Efter passet går vi av i ca 20min.”, säger Felica. Såhär kan en klassisk uppvärmning och nedvarvning se ut. Det viktigaste är att hunden blir varm i musklerna för att minimera risken för skada under träningen.

Behöver man ge kosttillskott till en agility-hund?

Det är absolut inget måste! Sålänge man ger ett ”helfoder” där hunden får i sig allt den behöver för att må bra är kosttillskott inte nödvändigt men kan men fördel ges till hundar där man vill motverka eller lindra skador och besvär. - ” Jag brukade ha lite Blodpulver och Laxolja i vattnet när jag tränade förut då Jenka var dålig på att dricka mellan passen. Då gick vattnet minsann ner!”, säger Felicia.

- “Vill man så kan man” avslutar Felicia. Gör det till en lek och anpassa hela tiden övningarna och träningen efter hundens förutsättningar, då kommer du och hunder ha hur kul som helst!

Läs vidare

Sommar, sol och hund i bil

Nu börjas det igen, solen och värmen och hundar som lämnas i bilar. Varje år dör hundar av värmeslag eftersom bilar under sommaren snabbt kommer upp i farlig hetta. Hundar kan dessutom inte svettas speciellt effektivt, så bilen blir lätt en dödsfälla.

Läs mer

Back on track- för ett friskare hundliv

Back on Track tillverkar produkter för ett bättre välbefinnande hos både hund, häst och människa. På VetZoo.se finner ni främst produkter till hund, så som täcken, filtar och nyponpulver. Nyponpulvret och filtarna kan med fördel även användas av människa.

Läs mer

Så här tar du bort en fästing!

Med hjälp av kontorshunden Frodo visar vi här hur man tar bort en fästing på bästa sätt, för att minska risk för smitta och infektion

Läs mer

Ambassadör- linda lindquist (@emzyhusky)

Vi på VetZoo är stolta över att ha våra ambassadörer som representanter för vårt varumärke, främst på instagram men även på de största draghundstävlingarna. Våra ambassadörer sitter på mycket kunskap vad gäller fota hundar, dragträning med hund, agility, vallning mm och detta vill vi självklart dela med oss av och har därför intervjuat varje ambassadör. Här presenterar vi Linda Lindquist som står bakom instagramkontot @emzyhusky tillsammans med hennes sex hundar!

Läs mer

Ambassadör pavlina & seykal (@pshundar)

Pavlina & Seykal står bakom instagramkontot @pshundar tillsammans ett gäng glada Malamuter, Border Collies och en Flatcoated Retriever. Många hundar - mycket träning kan man sammanfatta det som. Vi har intervjuat Pavlina och Seykal för att inspireras av alla dessa hundar.

Läs mer

Jogga med din hund!

Att jogga med sin hund är ett bra sätt att motionera själv samtidigt som hunden får sin dagliga motion. Alla hundar kan följa med och jogga och med rätt träning kommer du snabbt ha en ny löparkompis! Det viktigaste är bara att man tränar steg för steg och inte börjar för hårt. Anpassa hastigheten och längden efter hundens ras, ålder, storlek och eventuella sjukdomar. I denna artikel går vi igenom grunderna till en lyckad löpträning tillsammans med din hund!

Läs mer

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever