Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Huggormsbett hund

Det är på våren och hösten som det är störst risk för våra hundar att bli huggormsbitna. Då ligger de i solen för att värma sig, men fortfarande är det så kallt att de är relativt långsamma och därför inte hinner undan när våra nyfikna hundar närmar sig. Eftersom de inte hinner ringla undan går de istället i försvar och biter.

Hundar är inte riktigt lika känsliga för huggormgift som människor, men de är betydligt känsligare än katter. Varje år dör i Sverige ca 4% av de hundar som blivit huggormsbitna, men det innebär ju att ca 96% överlever! De flesta hundar blir bitna i tassen eller i nosen och det farligaste är att bli biten i tassen. Där är det mindre mjukdelsvävnader som kan ta upp ormgiftet och dessutom är cirkulationen snabbare och transporterar snabbare runt ormgiftet i blodet. Dessutom är det större risker för en liten hund, under 15 kg, att bli biten än för en större. Det är inte, som många tror, så farligt att bli biten i nosen för att hunden då skulle svullna upp i andningsvägarna. För att det ska hända måste hunden bli biten inne i svalget eller få en allergisk reaktion. För att kunna få en allergisk reaktion måste man blivit biten minst en gång tidigare för att utveckla allergi, så första gången en hund blir huggormsbiten är den risken obefintlig.

Det viktigaste att komma ihåg om olyckan är framme är: Bibehåll ditt lugn! Både hundar och människor kommer smittas av din sinnesstämning. Och ju lugnare hunden är, desto långsammare sprids ormgiftet i kroppen och ju större möjlighet har hundens kropp att ta hand om giftet. Det näst viktigaste att komma ihåg är att en huggormsbiten hund alltid skall undersökas av en veterinär!

Vad ska du göra om din hund blir huggormsbiten?

Om det är en liten hund så bär du den till bilen eller hem direkt. Håll gärna den skadade kroppsdelen lägre än hundens hjärta om det går. Om hunden är för stor för att bära så stanna kvar där du är och låt hunden ligga stilla och vila i 30 minuter. Därefter går du så långsamt som möjligt kortaste vägen till bilen eller hem.

Om du har en stor hund kan du träna den på att bli buren hängande över axlarna/nacken. Det är förvånande hur mycket och hur långt man orkar bära en hund så. Om den är van vid detta sedan tidigare blir det lätt att hantera och den blir inte oroad. Du kan börja träna det genom att ha hunden stående på en sten eller ett bord och så sätter du in ditt huvud under hundens mage, med hundens framben på din ena sida och bakbenen på din andra sida.

Sen ska ni direkt åka till veterinären. Om du vet att din hund blivit huggormsbiten så ska du inte vänta och se vad som händer utan du ska åka in även om du inte ser någon svullnad eller att hunden verkar påverkad. Det kan komma en reaktion senare och då är chanserna bättre om hunden är under vård.

En huggormsbiten hund behöver dropp för att späda ut giftet och motverka blodtrycksfall och chock bland annat. Det behöver också smärtstillande medicin i form av opioider eftersom det är smärtsamt med ormbett. Däremot skall man absolut inte ge NSAID-preparat, dvs antiinflammatoriska och smärtstillande preparat av typen Metacam, Rimadyl eller Previcox, eftersom de ökar riskerna vid ett ormbett.

Man tar också blodprov på din hund. Dels tar man prov på de röda och vita blodkropparna och blodplättar. Det är för att bättre kunna ge en prognos om hur allvarligt det är. Dels tar man prov på lever, njurar och ev hjärtmuskelsönderfall för att se hur de påverkas. Dessa prover behöver upprepas efter 4-5 veckor.

Förutom detta är det viktigt att övervaka hjärtat eftersom det kan påverkas kraftigt av huggormsgiftet. Det bör göras regelbundet under de 4 första, kritiska, dygnen. Denna undersökning bör också göras om efter 4-5 veckor för att se att inga tecken på hjärtmuskelinflammation uppstått. Ibland kan det behövas antiserum (motgift). Det är inte helt riskfritt så en bedömning måste göras från fall till fall. Om det är en liten hund, en hund som blivit biten i tassen eller om blodplättarna blivit påverkade är det allvarligare och då väljer man oftare att sätta in antiserum. Dessutom kan det ibland bli nödvändigt med antibiotika eftersom hud och mjukdelar kan gå i nekros (dö) och då får man oftast en infektion.

För att få en så långsam spridning i kroppen som möjligt och för att underlätta för organen att klara sig är det viktigt att hunden de första dygnen får strikt vila och fullständig lugn och ro. Hunden skall sen ha strikt vila i minst 3 veckor och kraftigt begränsat med motion i ytterligare 3 veckor. Strikt vila innebär att hållas på ett litet område inomhus så hunden inte kan springa eller hoppa omkring, och bara rastas för att göra sina behov ute. Hållas i kort koppel och gå absolut så lite som möjligt. Helst inte mer än 50 meter.

Tidigare så rekommenderade man att hundägaren skulle ha snabbverkande kortison med sig på promenaden eller hemma för att ge hunden om den blev huggormsbiten. Det har man nu gått ifrån då det finns flera undersökningar som tyder på att kortisonet ställer till mer skada än nytta. Nu är du bättre förberedd om olyckan är framme! Så passa ändå på att vara ute mycket i skog och mark med din hund under den sköna våren och hösten!

HAR DU FLER FUNDERINGAR KAN DU ALLTID KONTAKTA FIRSTVET -KLICKA HÄR!

Läs vidare

Back on track- för ett friskare hundliv

Back on Track tillverkar produkter för ett bättre välbefinnande hos både hund, häst och människa. På VetZoo.se finner ni främst produkter till hund, så som täcken, filtar och nyponpulver. Nyponpulvret och filtarna kan med fördel även användas av människa.

Läs mer

Ambassadör- linda lindquist (@emzyhusky)

Vi på VetZoo är stolta över att ha våra ambassadörer som representanter för vårt varumärke, främst på instagram men även på de största draghundstävlingarna. Våra ambassadörer sitter på mycket kunskap vad gäller fota hundar, dragträning med hund, agility, vallning mm och detta vill vi självklart dela med oss av och har därför intervjuat varje ambassadör. Här presenterar vi Linda Lindquist som står bakom instagramkontot @emzyhusky tillsammans med hennes sex hundar!

Läs mer

Ambassadör pavlina & seykal (@pshundar)

Pavlina & Seykal står bakom instagramkontot @pshundar tillsammans ett gäng glada Malamuter, Border Collies och en Flatcoated Retriever. Många hundar - mycket träning kan man sammanfatta det som. Vi har intervjuat Pavlina och Seykal för att inspireras av alla dessa hundar.

Läs mer

Jogga med din hund!

Att jogga med sin hund är ett bra sätt att motionera själv samtidigt som hunden får sin dagliga motion. Alla hundar kan följa med och jogga och med rätt träning kommer du snabbt ha en ny löparkompis! Det viktigaste är bara att man tränar steg för steg och inte börjar för hårt. Anpassa hastigheten och längden efter hundens ras, ålder, storlek och eventuella sjukdomar. I denna artikel går vi igenom grunderna till en lyckad löpträning tillsammans med din hund!

Läs mer

Dragträna tillsammans med hunden

Att träna tillsammans med sin hund blir vanligare och vanligare. Det är både roligt och behöver inte alls vara svårt att komma igång. De sporter man hör mer om är dragträning av olika slag. Drag är den perfekta aktiviteten för att motionera dig själv samtidigt som hunden får sin dagliga motion. Vi har tagit hjälp av vår ambassadör Linda för att lära oss om hur man kan börja träna drag, vad man bör tänka på och vilken utrustning man behöver. ”En sport som är väldigt beroendeframka

Läs mer

Ambassadör jenny carlsson (@jennycarlsso)

Jenny är en av våra ambassadörer som varit med sedan start. Hon har två underbara Border Collie tjejer som skulle kunna ställa upp som modeller i vilket sammanhang som helst, två riktiga linslusar. Vi intervjuade Jenny för att låta er inspireras av både tips, tricks och inspiration!

Läs mer

Läs omdömen
Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever