Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Tips för att bada eller duscha katt

Behöver din katt ett bad? Här hittar du våra experttips för en smidig och stressfri upplevelse. Läs vår steg-för-steg guide för att enkelt schamponera, duscha och bada din katt på ett lugnt och tryggt sätt. Lär dig användbara tekniker som din katt kommer att uppskatta!

Tips vid schamponering av din katt


För att det ska gå så smidigt och stressfritt som möjligt när du ska schamponera din katt är det allra bästa att börja vänja dem tidigt vid att bli duschade. Gör det ofta, kanske ett par gånger i veckan i början. Men då behöver du bara duscha av dem med ljummet vatten, strunta i schamponeringen. Allting man gör ofta blir en vana och då blir det inte lika otäckt. Första gångerna kanske du bara spolar av tassar och ben, sen högre och högre upp på kroppen.

Skapa en trygg miljö för din katt

Det är viktigt att katten känner att den står stabilt, så lägg in en halkmatta i duschen eller badkaret. Alternativt kan du sätta en "brygga"/badbräda i badkaret och lägga en halkmatta på den så kan katten stå där. Du kan också välja att istället bada din katt i handfatet eller vasken i köket. Men det underlättar om du har ett duschmunstycke och inte bara en vattenkran.

Användning av sele för säkerhet

Sen brukar det vara lättare om katten är kopplad och du knyter fast kopplet (tex i kranen) så du har båda händerna fria att jobba med. Använd en sele, då känner katten sig tryggast och den skadar sig inte om den blir rädd. Den kan heller inte krypa ur selet som den kan med ett halsband om den inte längre vill vara med. Belöna katten om den står lugnt, ha godis stående bredvid så du kan sticka till den en godis då och då. Om katten tycker det är väldigt otäckt så behöver du inte ens sätta på vattnet första gången.

När du har kommit så långt som till att sätta på vattnet är det bara att vara lugn och bestämd. Sluta inte duscha förrän katten står lugnt och stilla, annars lär den sig att om den studsar runt, rivs, bits eller bråkar så slipper den.

Applicering av schampo och massagetekniker

Blöt katten med ljummet vatten. De flesta schampon kan man späda ut med lite vatten och hälla i en flaska med litet hål i så kan du spruta schampo direkt på kattens päls, det är mycket lättare. Tänk på att det blir mer lödder om du tillsätter lite vatten i pälsen när du börjar massera, då går det inte åt så mycket schampo och dessutom blir det lättare att skölja ur det sen.

En del medicinska schampon skall sitta i i 10 minuter innan man sköljer ur dem. Var försiktig när du schamponerar huvudet, försök undvika att få schampo och vatten i öron, ögon och mun. För det mesta behöver man inte schamponera huvudet på en katt överhuvudtaget och då brukar det vara lättare för dem att acceptera badet. Om katten är mycket smutsig så kan du schamponera två gånger. Var noga när du sköljer ur schampot så att det inte blir rester kvar i pälsen som kliar och irriterar huden.

Användning av balsam för torr hud och päls

Om din katt har torr hud eller päls så kan du använda balsam också. Endera ett "vanligt" balsam som du fördelar i pälsen, låter sitta några minuter och sen sköljer ur. Eller ett så kallat spraybalsam som du sprayar på katten och masserar in i pälsen efter du torkat den. Den typen av balsam sköljer man inte ur pälsen. Nackdelen med spraybalsam är att katter ofta blir rädda för sprayljudet, så prova försiktigt.

Effektiv torkning med handduk och/eller föning

När katten skall gå ur duschen eller badkaret så svep en stor handduk runt den redan i handfatet/badkaret. Lyft upp katten i knät och torka den så torr du kan. Du kan med fördel föna katten helt eller nästan helt torr. Dels får du bort en hel del lös päls, dels bör katten vara torr innan den går ut när det är kallt ute. Gör likadant när du fönar katten, koppla den och knyt fast kopplet så du har två händer att jobba med. Borsta eller rufsa med ena handen och föna med den andra.

Har du en långhårig katt som hålls i utställningspäls så bör du följa rasklubbens råd om hur du sköter pälsen.

Lycka till med badet!

Behöver du hjälp?